SAPA, onderdeel van Hydro, versnelt zijn engagement inzake duurzame ontwikkeling en is het eerste aluminium bouwsystemen-bedrijf dat raam-, deur- en vliesgevelprofielen produceert van 100% gerecycled aluminium: Hydro CIRCAL 100R. Dit nieuwe gerecyclede materiaal is gemaakt uit 100% gerecycled end-of-life aluminium (post-consumer schroot). Dat maakt het mogelijk om profielen te produceren met een koolstofvoetafdruk van bijna nul (gemiddeld 0,5 kg CO2e/kg aluminium), de laagste ter wereld.

Exclusief voor SAPA, is Hydro CIRCAL 100R het bewijs van de innovatieve spirit en toewijding van het merk om in te spelen op de behoeften van bestekschrijvers. Zelfs om verder te gaan dan regelgeving vereist en neemt hiermee een leidersrol in het koolstofvrij maken van de gebouwen van de toekomst.

De Noorse aluminium groep Hydro is momenteel de enige producent ter wereld die gerecycled aluminium met een koolstofvoetafdruk van bijna nul kan leveren.

De groep heeft zijn eigen recyclingsysteem opgezet. De installatie in Dormagen, Duitsland, verwerkt aluminium uit ramen en gevels van gebouwen aan het einde van hun levenscyclus. Dit aluminium wordt verbrijzeld en gescheiden van alle vreemde en nietmetalen materiaal, waarna het wordt versnipperd tot kleine deeltjes. Deze aluminiumsnippers worden getransporteerd naar Hydro’s installatie in Clervaux, Luxemburg, waar er koolstofarme billets van worden gemaakt – Hydro CIRCAL 100R en 75R.

Dankzij een nieuwe technologie kunnen wij perfect de juiste legering bepalen voor de productie van dit 100% gerecyclede aluminium voor toepassingen in de
bouwsector. Dit maakt de toevoeging van primair aluminium overbodig.

Deze innovatie en de sleutel tot succes ervan is het resultaat van de verworven kennis bij de productie van Hydro CIRCAL 75R, aluminium gemaakt uit minimaal 75% gerecycled end-of-life aluminium (post-consumer schroot). Hydro CIRCAL 75R is beschikbaar sinds 2019.